Infekcje, piwowarstwo
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Koszmar piwowara, czyli
akażeniawpiwie
Planwykładu
•
Parłówwtpu
•
Objawyakażenia
•
Charakterytykaakażającychdrobnoutrojów
•
-dikiedrożdże
•
-bakterie Gram ujemne
•
-bakterie Gram dodatnie
•
-killer yeast
•
-innemożliweakażenia
•
Biofilm
•
Metodyroponawaniaakażeniaiolacjiiidentyikacji
•
Jakikiedydochodidoakażenia
•
Wpływcharakterytykipiwanamożliwoćakażenia
•
Minimalizowanie ryzyka
•
Celoweakażeniepiwa– „ourinewhoppy”
Ocochodiakażeniamiwpiwie?
•
ZaPWNakażenieinekcjamedwtargnicie
doutrojuirowójwnimakanegocynnika
chorobotwórcego
•
Zakażeniamieniająwłaciwocienorycne
piwaawycajwniepożądanypoób
•
Wektremalnychprypadkachmogąbyć
niebezpieczne dla zdrowia konsumenta
Piwoniejetpryjanymrodowikiem
•
NikiepH(około45)
•
Nikaawartoćtlenu(warunkibetlenowe)
•
Zawartoćalkoholu
•
Chmiel
•
Małaawartoćkładnikówodżywcych
•
Coinnegobrecka
Zakażeniapiwdomowych
•
Zjawikonacniebardiejpowechneniżi
ądi!
•
„topnie”akażenia
1. Piwo do wylania, obrzydliwe, niepijalne
2. Piwopijalnealecownimniedokońca
pasuje
3. Piwowporądkuoobapodogłbym
koleniuenorycnymwykrywawad
wynikającąakażenia
4. Piwomakujelepiejniżnieakażone
[ Pobierz całość w formacie PDF ]