Infekcje, piwowarstwo

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Koszmar piwowara, czyli
akażeniawpiwie
Planwykładu

Parłówwtpu

Objawyakażenia

Charakterytykaakażającychdrobnoutrojów

-dikiedrożdże

-bakterie Gram ujemne

-bakterie Gram dodatnie

-killer yeast

-innemożliweakażenia

Biofilm

Metodyroponawaniaakażeniaiolacjiiidentyikacji

Jakikiedydochodidoakażenia

Wpływcharakterytykipiwanamożliwoćakażenia

Minimalizowanie ryzyka

Celoweakażeniepiwa– „ourinewhoppy”
Ocochodiakażeniamiwpiwie?

ZaPWNakażenieinekcjamedwtargnicie
doutrojuirowójwnimakanegocynnika
chorobotwórcego

Zakażeniamieniająwłaciwocienorycne
piwaawycajwniepożądanypoób

Wektremalnychprypadkachmogąbyć
niebezpieczne dla zdrowia konsumenta
Piwoniejetpryjanymrodowikiem

NikiepH(około45)

Nikaawartoćtlenu(warunkibetlenowe)

Zawartoćalkoholu

Chmiel

Małaawartoćkładnikówodżywcych

Coinnegobrecka
Zakażeniapiwdomowych

Zjawikonacniebardiejpowechneniżi
ądi!

„topnie”akażenia
1. Piwo do wylania, obrzydliwe, niepijalne
2. Piwopijalnealecownimniedokońca
pasuje
3. Piwowporądkuoobapodogłbym
koleniuenorycnymwykrywawad
wynikającąakażenia
4. Piwomakujelepiejniżnieakażone
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • queen1991.htw.pl